LOGO

ZubotehnickiLAB 1

REZERVIRAJTE TERMIN

Stomatološka poliklinika Jurišić
Kneza Branimira 11 88000 Mostar 
tel.: 036 / 325 588 fax: 036 / 319 377
 
Ordinacija Smrčenjaci
tel.: 036 / 341 896
 
Ordinacija Rodoč
tel.: 036 / 351 606
 
Ordinacija ul. Ante Starčevića 32 E
tel.: 036 / 327 555

virtualnasetnjabtn

videogalerijabtn

STRUČNO USAVRŠAVANJE

StrucnoUsavrsavanjeTemporomandibularni poremećaji (TMP - engl. „temporomandibular disorders“) su skup funkcijskih poremećaja žvačnih mišića i čeljusnih zglobova i jedna su od najraširenijih bolesti u općoj populaciji. Najčešći simptomi su bol i napetost u preaurikularnom predjelu lica, klikajući ili krepitirajući zvukovi u zglobu, ograničeno otvaranje usta, otkloni i devijacije čeljusti prilikom otvaranja, osjećaj umora, otoka i napetosti u području lica.

Prema mnogim istraživanjima znakove TMP-a ima 50, pa do čak 80% opće populacije, a uzroka je mnogo; od skeletnih anomalija, sistemskih i idiopatskih uzroka do anomalija položaja zuba, neispravnih ispuna, protetskih radova, itd. Svi oni dovode do neuromuskularne neravnoteže koja uzrokuje TMP.

Usavrsavanje01

Stomatološka poliklinika Jurišić prepoznatljiva po vrhunskoj i jedinstvenoj usluzi te kontinuiranim ulaganjima u stručno usavršavanje svojih djelatnika, organizirala je predavanje na temu Temporomandibularni poremećaji - dijagnostika i terapija okluzijskim udlagama.

Gost predavač, doc. dr. sc. Tea Galić je istaknula kako je bol u području čeljusnog zgloba i okolnih žvačnih mišića problem koji pogađa velik broj ljudi te im otežava žvakanje i govor, a neki od simptoma TMP-a su:

⦁ Škljocanje i škripanje u području čeljusnog zgloba
⦁ Bolovi u području čeljusnog zgloba i žvačnih mišića
⦁ Gubitak snage u žvačnim mišićima
⦁ Nemogućnost otvaranja usta
⦁ Trošenje i pojačana pomičnost zuba

Uz TMP-e koji zahvaćaju čeljusni zglob, žvačne mišiće i zube, bruksizam je bolest koja je danas vrlo raširena u općoj populaciji. Bruksizam opisuje pojačano stiskanje i škripanje zubima. Ono je najizraženije pri spavanju, kada se mogu razviti mnogo jače žvačne sile nego u budnom stanju. Uzrok bruksizma je psihosomatske naravi (najčešće se govori o „stresu”).

Usavrsavanje02

Stomatolog je najčešće prva osoba kojoj se pacijent obraća za pomoć, a postupak dijagnoze podrazumijeva:

⦁ Kliničku funkcijsku analizu
⦁ Manualnu funkcijsku analizu
⦁ Instrumentalnu funkcijsku analizu
⦁ Rendgensku dijagnostiku

Terapija TMP-a može biti reverzibilna ili ireverzibilna. Ireverzibilna terapija obuhvaća selektivno ubrušavanje, protetsku, ortodontsku ili kiruršku terapiju te njihovu kombinaciju. Reverzibilna se terapija sastoji od fizikalnih vježbi, primjene lijekova te okluzijskih udlaga.

Okluzijske udlage su mobilne, interokluzijski postavljene akrilatne ili gumene naprave koje pacijenti nose privremeno i kojima se mijenjaju okluzijski kontakti i funkcija donje čeljusti. Nagrizne udlage se mogu izrađivati konvencionalnim načinom u laboratoriju ili primjenom CAD/CAM tehnologije.

Najčešće terapijske udlage su relaksacijske, stabilizacijske i protruzijske udlage, a njihova se učinkovitost, uz pravilnu indikaciju, dokazala u brojnim studijama.

Prilikom liječenja funkcijskih poremećaja žvačnog sustava, bruksizma, škljocanja u zglobu uzrokovanog prednjim pomakom zglobne pločice i za zaštitu tvrdih zubnih tkiva od prekomjernog trošenja, preporučuje se Michigan stabilizacijska udlaga. To je individualna mobilna naprava izrađena iz prozirnog akrilata, koja prekriva grizne plohe gornjih zubi i dio nepca uz gornji zubni niz, a nosi se uglavnom tijekom noći kroz dulji vremenski period. Udlaga je neinvazivnog karaktera i njena je svrha postići podjednako fiziološko opterećenje pojedinih dijelova stomatognatog sustava, a time i otklanjanje prisutnih simptoma i subjektivnih tegoba.

Usavrsavanje03Ovisno o vrsti udlage i njezinoj namjeni, terapija traje od 2 tjedna do 1 godinu te ih je nekad potrebno i više izraditi. Neodgovarajući izbor udlage može dovesti do različitih neželjenih posljedica, poput supraerupcije, intruzije zubi i funkcijskih poremećaja u zdravom zglobu, stoga je važno da, ukoliko primjetite problem, posjetite stručnjaka koji će nakon dijagnostike, za vas odrediti najpogodniji oblik terapije.

Stomatološka poliklinika Jurišić nalazi se na četiri lokacije u Mostaru: Kneza Branimira 11, Smrčenjaci, Rodoč i ul. Ante Starčevića 32 E. Stručni pegled i savjetovanje možete zakazati pozivom na broj 036 32 55 88, porukom na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili putem Facebook stranice Stomatološka poliklinika Jurišić

sikfooter1 20185

LOGO

sikfooter2

GKM Logo 21 10 2015  

footerdemojurisic

sikfooter4

designer17