LOGO

preuzmi-apk2.jpg

ZubotehnickiLAB 1

REZERVIRAJTE TERMIN

Stomatološka poliklinika Jurišić
Kneza Branimira 11 88000 Mostar 
tel.: 036 / 325 588 fax: 036 / 319 377
 
Ordinacija Smrčenjaci
tel.: 036 / 341 896
 
Ordinacija Rodoč
tel.: 036 / 351 606
 
Ordinacija ul. Ante Starčevića 32 E
tel.: 036 / 327 555

virtualnasetnjabtn

videogalerijabtn

ORTODONCIJA KOD ODRASLIH PACIJENATA

Ortodoncija Odrasli 01 PLK

Ortodontska terapija se može provoditi u bilo kojoj životnoj dobi – sve dok pacijent ima zube.

U kategoriju „odraslih pacijenata“ u ortodonciji su osobe koje su završile rast i razvoj, prosječno nakon 18 odnosno 20 godine života.

Zadnjih godina sve se veći broj odraslih pacijenata odlučuje za ortodontsku terapiju želeći uz zdrave i “optimalno poredane” zube. Indikacije za ortodontsku terapiju kod odraslih su:
- priprema za izradu fiksnih ili mobilnih protetskih nadomjestaka
- uspostavljanje optimalnog međučeljusnog odnosa
- korekcija nepravilnog položaja pojedinih zubi
- smještaj “potonulog” zuba u zubni niz, odnosno izvlačenje zuba ako je “zaglavljen”
- raspoređivanje preostalih zubi u slučaju gubitka ili urođenog nedostatka pojedinih zuba

Odrasla dob zahtijeva ortodontsku terapiju fiksnim aparatima. Pomicanje zuba fiksnim ortodontskim aparatom je složeni bio-mehanički proces. Stručno isplaniranu ortodontsku terapiju sprovodi ortodontski tim. Iako je konačni rezultat vidljiv kao skladan postav zuba u jednom optimalnom nizu, bitno je oku nevidljivo. Naime ispod zubnog mesa u interakciji korijena zuba i okolne kosti koja ga okružuje nastaje biokemijski proces u kojem dolazi do razgradnje okolne kosti, pomaka zuba i ponovnog nastanka kosti.

Pomak zuba u željenom smjeru dešava se nakon razgradnje kosti, a vidljiv je pomakom zubne krune u novu poziciju. Posljednja faza tog procesa jest nastanak nove kosti na mjestu gdje je korijen zuba nekoć bio.

Razgradnja i stvaranje nove kosti ključni su dio procesa ortodontske terapije a ovise isključivo o kemijskim procesima nastalima kao posljedice primjene sile od strane ortodontskog aparata.

Ortodontska terapija kod odraslih pacijenata sastavni je dio unaprijeđenja oralnog zdravlja, a rezultati terapije odgovorni su za kreiranje njihovog lijepog osmijeha i samopouzdanja.

Sve je veći broj odraslih pacijenata koji se odlučuju za ortodontsku terapiju kako bi stvorili dobre temelje za daljnju protetsku ili implantološku rekonstrukciju što često zahtijeva interdisciplinarnu suradnju naših stomatologa, parodontologa, oralnog kirurga i protetičara.

Ortodoncija Odrasli 02 PLK

PARODONTOLOGIJA I ORTODONCIJA

Kod “neadekvatnog” zagriza opterećenje zuba prilikom žvakanja je patološko. Zub nije opterećen po njegovoj dužinskoj osi – što ga štiti od oštećenja. Uslijed toga dolazi do naginjanja zuba, gubitka kosti, povlačenja zubnog mesa i ogoljenja korijena zuba. Ortodontskom terapijom ispravljamo položaj zubi i sprječavamo napredak bolesti. Nakon terapije obavezno se stavlja fiksni retainer i potrebno je protetski nadoknaditi zube koji nedostaju.

Ukoliko ste primijetili određene simptome bolesti na zubima i zubnom mesu, obratite se stručnom timu u Parodontološko Kirurškom Centru Mostar u kojem su su specijalizirani za parodontološka liječenja.

IMPLANTOLOGIJA I PREDPROTETSKA ORTODONCIJA

U slučajevima nedostatka zubi, prije implantološkog zahvata potrebno je provesti ortodontsku terapiju kako bi se stvorili uvjeti za pravilnu postavu implantata, a kasnije i protetskog nadomjestka (krunice ili mosta).

Ponekad je prije protetskog rada potrebno pomaknuti zube ili podići zagriz kako bi se protetika uopće mogla raditi. Predprotetska ortodontska terapija podrazumjeva ortodontsku terapiju nekom od ortodontskih naprava prije izrade protetskog rada.

Zubi se pomiču do položaja koji omogućuje što manje brušenja zuba za izradu željenog protetskog rada (ljuskica, krunica ili zubnih mostova).

Ističemo kako pravilan odnos zubi i čeljusti nema samo estetsku važnost nego pozitivno utječe i na zdravlje cijelog stomatognatog sustava. Osim lijepog osmijeha, ortodontska terapija će pridonjeti skladnijem izgledu profila lica, pravilnijem žvakanju, poboljšanju govora, boljem održavanju oralne higijene, te smanjenju mogućnosti nastanka karijesa i razvoja parodontnih bolesti.

Stručni tim Centra Ortodoncije, Stomatološke poliklinike Jurišić i Parodontološko Kirurškog Centra - Centra Implantologije na raspolaganju Vam je za sve upite i dodatne informacije.

sikfooter1 25png

LOGO

sikfooter2

GKM Logo 21 10 2015  

footerdemojurisic

sikfooter4

designer17