LOGO

preuzmi-apk2.jpg

ZubotehnickiLAB 1

REZERVIRAJTE TERMIN

Stomatološka poliklinika Jurišić
Kneza Branimira 11 88000 Mostar 
tel.: 036 / 325 588 fax: 036 / 319 377
 
Ordinacija Smrčenjaci
tel.: 036 / 341 896
 
Ordinacija Rodoč
tel.: 036 / 351 606
 
Ordinacija ul. Ante Starčevića 32 E
tel.: 036 / 327 555

virtualnasetnjabtn

videogalerijabtn

ODJEL PROTETIKE I ZUBOTEHNIČKI LABORATORIJ

allin4

Zubna protetika grana je dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim (totalnim) ili djelomičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i ljuskicama. Naša poliklinika među rijetkim u Bosni i Hercegovini posjeduje vlastiti, vrhunskom tehnologijom opremljen zubotehnički laboratorij u kojem radi iskusan i predan stručni tim.

CAD/CAM tehnologija skraćenica je engleskih pojmova Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing (računalno dizajniranje/računalna potpomognuta proizvodnja). U stomatologiji se koristi prilikom izrade protetskih nadomjestaka (krunica, mostova, Inlay) gdje se zahtijeva velika preciznost koja je usmjerena zadovoljavanju individualnih potreba zubi svake osobe i to u što kraćem roku.

CAD/CAM tehnologijom se izrađuju:

Krunice - umjetni dodatak zubu koji obuhvaća njegov krunski dio, a veličinom i oblikom oponaša izgled prirodnog zuba. Izrađuju se kao pojedinačan protetski nadomjestak kojem je zadaća nadomjestiti oštećeni ili izgubljeni dio krune zuba, ili kao dio konstrukcije mosta, kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. Zadaća je zubne krunice uspostaviti prirodan izgled i funkciju zubnog luka. Krunicom se može pokriti cijeli opseg prirodne krune zuba (potpuna krunica) ili dio zubne krune (djelomična zubna krunica). Ovisno o materijalu od kojeg se izrađuje, zubna krunica može biti akrilatna (kompozitna), metal keramička ili bezmetalna (čisto keramička).

Mostovi - trajni protetski nadomjesci koji su namijenjeni popunjavanju praznog prostora između zubi, sprečavanju dislociranja susjednih zuba, oštećenja čeljusnih zglobova ili potpornog tkiva zuba. Zubni mostovi se postavljaju na prirodne zube ili na ugrađene zubne implantate. Oni ne mogu stajati zasebno jer je za njihovo držanje potreban temelj (čvrsti korijen okolnih zubi) na kojem mogu ležati. Kad se stavljaju na prirodne zube potrebno je brusiti okolne zube kako bi mogao čvrsto ležati (biti fiksiran). Nakon brušenja se uzima otisak zuba kako bi se mogla izraditi zubna krunica.

Inlay/Onlay - protetski nadomjestci za zube slični uobičajenim ispunima. Značajna razlika je u tome što se uobičajeni ispuni rade i modeliraju u ustima, a Inlay i Onlay se izrađuju prema otiscima uzetim u zubnom laboratoriju kao i krune. Inlay i Onlay tehnika je zahvalnija po tome što se zub treba manje brusiti, što puno bolje prijanja na zube, čvršće je od ispuna te se gotovo ne vidi razlika i prijelaz na zubima. Inlay i Onlay se izrađuju od kompozita, zlata ili keramike. Razlika između Inlay-a i Onlay-a je jedino u veličini. Inlay je manji jer se stavlja u sredinu zuba i kada je stavljen nema dodirnih točaka pri zagrizu sa suprotnim zubom. Onlay je veći i pokriva šire područje zuba koje dolazi u kontakt sa suprotnim zubom pri zagrizu.

Zubne proteze - mobilni nadomjestci za zube koji nedostaju i tkiva povezana s tim zubima. Baza zubne proteze se izrađuje od akrilata (nalikuje plastici), a zubi u protezi mogu biti od izrađeni od keramike ili kompozitnog materijala. Svojim oblikom i bojom proteza u potpunosti nalikuje prirodnim zubima i tkivima koje nadoknađuje. Potpune zubne proteze zamijenjuju sve zube, a djelomične proteze popunjavaju prostore zubi koji nedostaju i spriječavaju druge zube da se pomiču iz svoje pozicije. Potpune zubne proteze mogu biti "imedijatne" ili "trajne". Imedijatna proteza je potpuna proteza ili djelomična proteza koja se postavlja isti dan, odmah nakon uklanjanja prirodnih zubi. Trajna zubna proteza je spremna za postavljanje u usnu šupljinu oko 8 do 12 tjedana nakon što su zubi uklonjeni, a zubna tkiva ozdravila.

Zubni implantati - nadomjesci od titana, biokompatibilnog materijala, koji se kirurški ugrađuju u čeljusnu kost da bi poslužili kao zamjena za prirodne korijene, odnosno kao nosači protetskog nadomjeska. Sastoji se od dijela unutar čeljusne kosti i dijela koji viri van iz nje na koji se nanosi kruna, most ili odvojiva protetska nadoknada omogućavajući tako sigurnu i dugovječnu fiksaciju.

- Nadoknada pojedinačnog zuba sa implantatima može se upotrijebiti kada pacijentu nedostaje jedan ili više zuba.

- Nadoknada više zuba sa implantatima je najbolje rješenje jer se ne moraju brusiti zdravi susjedni zubi da bi se načinio most. Implantat se postavlja bez diranja susjednih zuba. Implantati će uz sami zub također nadomjestiti i korijen zuba koji ima veoma važnu ulogu.

- All on 6 (sve na šest implantata) je metoda izrade zubne proteze za bezubu gornju i donju čeljust na 6 implantata.

- All on 4™ (sve na četiri implantata) je metoda izrade i postavljanja zubne proteze za bezubu gornju i donju čeljust na samo 4 implantata. Ova metoda je dobar izbor za osobe koje žele fiksni protetski rad, a nemaju dovoljnu količinu kosti u stražnjem području čeljusti, zbog dugotrajne bezubosti usljed koje je smanjena količina kosti. Pacijent dobiva fiksne privremene zube unutar 24 sata.

- Proteze na implantatima su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u čeljust i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu. U gornjoj čeljusti za izradu zubne proteze na implantatima potrebno je ugraditi minimalno četiri implantata dok su u doljnjoj dva implantata minimum.

Postupak ugradnje implantata jedan je od najsigurnijih postupaka u stomatologiji, s postotkom uspješnosti od oko 99%, a zubni implantati uz pravilno održavanje oralne higijene mogu potrajati čitav život!

Zubotehnički laboratorij Stomatološke poliklinike JURIŠIĆ opremljen je najsuvremenijim uređajima koji predstavljaju vrhunac moderne aparature i omogućuju, uz individualan pristup svakom pacijentu i kompletnu uslugu izrade svih vrsta protetskih radova s najboljim materijalima na tržištu u najkraćem mogućem roku.

sikfooter1-23png.png

LOGO

sikfooter2

GKM Logo 21 10 2015  

footerdemojurisic

sikfooter4

designer17