LOGO

preuzmi-apk2.jpg

ZubotehnickiLAB 1

REZERVIRAJTE TERMIN

Stomatološka poliklinika Jurišić
Kneza Branimira 11 88000 Mostar 
tel.: 036 / 325 588 fax: 036 / 319 377
 
Ordinacija Smrčenjaci
tel.: 036 / 341 896
 
Ordinacija Rodoč
tel.: 036 / 351 606
 
Ordinacija ul. Ante Starčevića 32 E
tel.: 036 / 327 555

virtualnasetnjabtn

videogalerijabtn

ODJEL PROTETIKE I ZUBOTEHNIČKI LABORATORIJ

ZubotehnickiLaboratorij2020Stomatološka protetika grana je dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba potpunim (totalnim) ili djelomičnim (parcijalnim) protezama, mostovima, krunicama i ljuskicama. Naša poliklinika među rijetkim u Bosni i Hercegovini ima i svoj vlastiti, vrhunskom tehnologijom opremljen zubotehnički laboratorij u kojem radi iskusan i predan stručni tim.

CAD/CAM tehnologija skraćenica je engleskih pojmova Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing (računalno dizajniranje/računalna potpomognuta proizvodnja). U stomatologiji se koristi prilikom izrade protetskih nadomjestaka (krunica, mostova, Inlay) gdje se zahtijeva velika preciznost koja je usmjerena zadovoljavanju individualnih potreba zubi svake osobe i to u što kraćem roku.

Krunice - umjetni dodatak zubu koji obuhvaća njegov krunski dio, a veličinom i oblikom oponaša izgled prirodnog zuba. Izrađuju se kao pojedinačan protetski nadomjestak kojem je zadaća nadomjestiti oštećeni ili izgubljeni dio krune zuba, ili kao dio konstrukcije mosta, kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. Zadaća je zubne krunice uspostaviti prirodan izgled i funkciju zubnog luka. Ovisno o materijalu od kojeg se izrađuje, krunica može biti metal keramička ili bezmetalna (čisto keramička).

Mostovi - fiksni protetski nadomjesci koji su namijenjeni popunjavanju praznog prostora između zubi. Kao nosači mostova služe prirodni zubi koji graniče sa bezubim prostorom. Nakon brušenja uzima se otisak zuba kako bi se mogla izraditi konstrukcija mosta koja je osnova za definitivan protetski rad.

Inlay/Onlay - protetski nadomjestci za zube slični uobičajenim ispunima. Značajna razlika je u tome što se uobičajeni ispuni rade i modeliraju u ustima, a Inlay i Onlay se izrađuju prema otiscima. Inlay i Onlay tehnika je zahvalnija po tome što se zub treba manje brusiti, što puno bolje prijanja na zube, čvršće je od ispuna te se gotovo ne vidi razlika i prijelaz na zubima. Inlay i Onlay se izrađuju najčešće od keramike. Razlika između Inlay-a i Onlay-a je u veličini. Inlay je manji jer se stavlja u sredinu zuba i kada je stavljen nema dodirnih točaka pri zagrizu sa suprotnim zubom. Onlay je veći i pokriva šire područje zuba koje dolazi u kontakt sa suprotnim zubom pri zagrizu.

Zubne proteze - Rade se kod parcijalne bezubosti u slučajevima kada se gubitak zuba ne može nadoknaditi mostovima, kada nema dovoljno zuba nosača. Zubne proteze su i protetsko rješenje kod pacijenata sa totalnom bezubosti. Baza zubne proteze se izrađuje od akrilata, a zubi u protezi su konfekcijski i razlikuju se po kakvoći materijala. Totalne zubne proteze zamijenjuju sve zube, a djelomične proteze popunjavaju prostore zubi koji nedostaju i spriječavaju druge zube da se pomiču iz svoje pozicije. Potpune zubne proteze mogu biti "imedijatne" ili "definitivne". Imedijatna proteza je potpuna ili djelomična proteza koja se izrađuje odmah nakon vađenja zuba i ona je privremenog karaktera. Trajna zubna proteza radi se uglavnom minimalno 2 mj nakon što su pacijentu izvađeni zubi.

Protetska suprakonstrukcija na zubnim implantatatima - Zubni implantati su nadomjesci od titana, biokompatibilnog materijala, koji se kirurški ugrađuju u čeljusnu kost da bi poslužili kao zamjena za prirodne korijene, odnosno kao nosači protetskog nadomjeska. Sastoji se od dijela unutar čeljusne kosti i dijela koji viri van iz nje na koji se nanosi kruna, most ili odvojiva protetska nadoknada omogućavajući tako sigurnu i dugovječnu fiksaciju.

- Nadoknada pojedinačnog zuba sa implantatima može se upotrijebiti kada pacijentu nedostaje jedan ili više zuba.

- Nadoknada više zuba sa implantatima je najbolje rješenje jer se ne moraju brusiti zdravi susjedni zubi da bi se načinio most. Implantat se postavlja bez diranja susjednih zuba.

- All on 4™ (sve na četiri implantata) je metoda izrade i postavljanja fiksnog protetskog rada na bezubu gornju i donju čeljust na samo 4 implantata. Ova metoda je dobar izbor za osobe koje žele fiksni protetski rad, a nemaju dovoljnu količinu kosti u stražnjem području čeljusti, zbog dugotrajne bezubosti uslijed koje je smanjena količina kosti.

- Proteze na implantatima zahvaljujući posebnom načinu izrade sidre se na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u čeljust i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije «drže» zubnu protezu. U gornjoj čeljusti za izradu zubne proteze na implantatima potrebno je ugraditi minimalno četiri implantata dok su u donjoj dva implantata minimum.

Zubotehnički laboratorij Stomatološke poliklinike JURIŠIĆ opremljen je najsuvremenijim uređajima koji predstavljaju vrhunac moderne aparature i omogućuju, uz individualan pristup svakom pacijentu i kompletnu uslugu izrade svih vrsta protetskih radova s najboljim materijalima na tržištu u optimalnom vremenskom roku.

sikfooter1 25png

LOGO

sikfooter2

GKM Logo 21 10 2015  

footerdemojurisic

sikfooter4

designer17