LOGO

preuzmi-apk2.jpg

ZubotehnickiLAB 1

REZERVIRAJTE TERMIN

Stomatološka poliklinika Jurišić
Kneza Branimira 11 88000 Mostar 
tel.: 036 / 325 588 fax: 036 / 319 377
 
Ordinacija Smrčenjaci
tel.: 036 / 341 896
 
Ordinacija Rodoč
tel.: 036 / 351 606
 
Ordinacija ul. Ante Starčevića 32 E
tel.: 036 / 327 555

virtualnasetnjabtn

videogalerijabtn

LJUSKICE ZA ZUBE (VENEERS)

LjuskiceZaZubeLjuskice su visokoestetski nadomjesci kojima se prekrivaju prednje plohe zuba i dizajnira osmijeh. 

Ljuskice za zube (veneers) predstavljaju tanki sloj materijala koji prekriva prednji dio zuba, da li zbog razloga narušene estetike zuba ili da bi zaštitili površinu zuba od oštećenja i time korigirali njegove nedostatke. To su individualno izrađeni protetski nadomjesci, koji služe kako bi se učinkovito poboljšao izgled zubi i cijelog osmijeha. Zubne ljuskice se spajaju na prednji dio zuba i učinkovito mijenjaju boju, oblik, veličinu ili duljinu postojećeg zuba.

Ljuskice za zube se rutinski koriste u sljedećim slučajevima:

Zubi koji su promijenili svoju prirodnu boju - bilo zbog liječenja korijenskog kanala, mrlja od tetraciklina ili drugih lijekova, prekomjernog fluorida ili drugih uzroka poput prisutnosti velike količine kompozitnih ispuna koje su uzrokovale promjene boje zubi
Zubi koji su istrošeni
Zubi koji su oštećeni ili slomljeni
Zubi koji su neravni, neujednačeni ili nepravilnog oblika (primjerice, koji imaju kratere ili ispupčenja u njima)
Zubi s prazninama između njih (ljuskice se koriste za popunjavanje tih praznina)
Ljuskice za zube su danas važan segment estetske stomatologije. Izvrsna su alternativa krunicama za zube. Stomatolog može izraditi ljuskicu za zube samo za jedan zub koji je potamnio ili frakturirao ili ih može izraditi za više zubi, kako bi napravio estetski makeover. Njih koristimo kada želimo mijenjati oblik, veličinu, položaj i boju prirodnih zubi, ispraviti ortodontske anomalije ili zamjeniti stare, neestetske kompozitne ispune. Otporne su na obojenja od kave, čaja i cigareta. Mogu poslužiti i kao alternativa ortodontskoj terapiji i dugotrajnom nošenju fiksnog aparatića kod nepravilno postavljenih zubi ili ako postoji mali razmak između prednjih zubi.

ljuskiceclanak02

Da bi se utvrdilo da li ste kandidat za dentalne ljuskice za zube, vaš stomatolog će zakazati preliminarne konzultacije tijekom kojih će se utvrditi i provjeriti vaše oralno zdravlje i predstaviti sve raspoložive mogućnosti liječenja u uljepšavanja osmijeha.
Ako u razgovoru sa stomatologom odlučite da su ljuskice za zube najbolja opcija za vas, sljedeći korak uključuje temeljit pregled i upoznavanje sa detaljima cijelog procesa liječenja, uključujući i pripreme zuba za specifičan postupak ugradnje ljuskica za zube i sve što će biti potrebno kod njih da dobro izgledaju i da se u konačnici dobro prilagode u usnoj šupljini sa postojećim zubima. Važno je da stomatolog razumije vaše ciljeve i želje kada sa vama prolazi cijeli postupak izrade i ugradnje ljuskica za zube, kako bi bili sigurni sa posjedovanjem finalnog željenog osmijeha.
Njima možemo mijenjati oblik, veličinu, položaj i boju prirodnih zuba, ispraviti ortodontske nepravilnosti ili zamijeniti stare, neestetske kompozitne ispune.

ljuskiceclanak03

Ljuskice za zube nude sljedeće prednosti:

Minimalna redukcija zuba brušenjem - otprilike 0,5 mm, puno manje nego kod brušenja krunica
Izuzetno prirodan izgled - porculan imitira caklinu prirodnog zuba i reflektira svjetlo na isti način i zato ljuska ima isti sjaj poput prirodnog zuba
Ne tamne - ljuske ne mijenjaju boju jer im je površina glatka poput stakla
Zubno meso dobro tolerira bezmetalnu keramiku kao materijal
Boja ljuskica za zube poboljšava izgled tamnih zubi

Za izradu ljuskica za zube potrebno je nekoliko posjeta stomatologu. Prilikom pregleda ustanoviti ćemo da li je potrebno raditi ljuskice ili neki drugi protetski nadomjestak. Ukoliko ljuskice za zube nije moguće postaviti i izraditi onda ćemo vam predložiti neki drugi plan terapije i objasniti zašto ih nije moguće postaviti na vaše zube.
Kada se dogovorimo za početak izrade onda kod druge posjete, potrebno je obaviti minimalno brušenje prednje plohe zuba. To je potrebno da bi se napravilo mjesta za ljuskice. Zahvat je bezbolan uz anesteziju tretiranog područja.
Nakon brušenja uzimaju se otisci zuba. Otisci se šalju u zubni laboratorij. U laboratoriju se izrađuju ljuskice prema otiscima. U većini slučajeva potrebno je oko sedam dana da bi se ljuskice izradile. Za to vrijeme nosite privremene ljuskice. Ljuskice se lijepe na zube. Stomatolog će vam ljuskice postaviti privremeno, koristeći privremeni cement, kako bi mogli pogledati estetski rezultat, te ako je potrebno promjeniti oblik ili boju ljuskica. Kad ste vi i vaš stomatolog u potpunosti zadovoljni rezultatom, ljuskice se trajno cementiraju.

Održavanje ljuskica za zube

Preporuča se četkanje zubi i korištenje zubnog konca na uobičajeni način. Možete osjećati određenu osjetljivost na toplo i hladno nakon cementiranja ljuskica za zube. To je povezano sa količinom brušenja i odstranjivanjem cakline. Blaga osjetljivost je apsolutno normalna i obično nestaje nakon jednog do dva tjedna.
Ako možda škripite zubima, obavijestite stomatologa prije zahvata. Potrebno je izraditi noćni štitinik ili udlagu kako bi se smanjilo naprezanje dok spavate. Otprilike tjedan dana nakon postavljanja ljuskica za zube stomatolog će vas tražiti da se vratite u ordinaciju na završni pregled. Pregled je izuzetno važan jer daje stomatologu mogućnost procjene postavljanja ljuskica za zube, odgovor mekih tkiva, te može odgovoriti na bilo kakva pitanja vezana uz zahvat.

sikfooter1 22png

LOGO

sikfooter2

GKM Logo 21 10 2015  

footerdemojurisic

sikfooter4

designer17